Веломаршрут 101 от „ВелоЕрул“

0

Дължина: 23 км Времетраене: 3:30 ч.
Изкачване/спускане: 600/600 м Трудност: средно
Терен: смесен Маркировка: синя – 101
Веломаршрут 101 е част от големия кръгов маршрут “ВелоЕрул”, който обикаля селата по красивите склонове и полите на Ерулска планина в Трънския регион. Движи се по приятни горски пътеки и просторни равнини, като открива прекрасни обзорни гледки. Редува изкачвания и спускания по черни и асфалтови пътища. Тръгва от село Глоговица и преминава през едно от най-високо разположените и живописни села в Западна България – село Ерул. Другите населени места, през които преминава са Милкьовци и Велиново. Общото изкачване и спускане е 570 м.

За начало и край на Веломаршрут 101 може да се избере всяка една точка по него, тъй като е кръгов. В този GPS трак ще вземем като условно начало разклона за село Велиново непосредствено преди село Глоговица. До тук се стига по хубави асфалтови пътища и от град Трън и от село Филиповци. Сложността е умерена, като няма опасни или технически сложни участъци, а единствено физическо натоварване при изкачванията. Маркировката е отлична – синя с номерация 101. Няма да описвам всички разклони, защото са доста. За всеки случай може да ползвате GPS трака. Почти половината част от маршрута минава през горски участъци и е сенчесто, а вода има на няколко места.

По маршрута
Тръгваме в посока центъра на село Глоговица по асфалтов път. До село Ерул, Веломаршрут 101 се движи заедно с Веломаршрут 102 и споделят една маркировка. След малко повече от половин километър пътят се разклонява, като тук поемаме наляво. Започва леко изкачване и след известно време асфалта преминава в черен път. Първите разклонения продължаваме направо, след което излизаме на обширна ливада. В нейния край има разклон, където следваме левия път. Влизаме отново в гората за по-дълго, като от време на време минаваме през някоя поляна.

След по-малко от 4 км отново се качваме на изоставен асфалтов път. Не след дълго започват да се откриват невероятни панорамни гледки в северна и източна посока. Близо 4 км, след като излязохме на асфалта, влизаме в махала Мучи Баба на село Ерул. В края на махалата има нещо като площадче с изоставена автобусна спирка. Тук е разклона за центъра на селото и точката, където се разделят Веломаршрут 101 и Веломаршрут 102.

Ние продължаваме наляво. По главния асфалтов път се стига до центъра на село Ерул. Караме още надолу. Веднага след последните къщи на селото пътят става черен и прави лек завой наляво. Следва спускане през гората до село Милкьовци от около 3.5 км. Щом го достигнем, пътят отново става асфалтов с леко спускане чак до село Велиново. Накрая на централния площад на селото завиваме наляво по асфалтовия път към село Глоговица. Оттук започва леко изкачване за около километър, след което идват финалните 2 км приятно спускане на сянка, които да затворят кръга на Веломаршрут 101.

Отново сме при началната точка и ако все още имаме сили и желание, може спокойно да направим и Веломаршрут 102. А може да завъртим техничния малък кръг на Веломаршрут 101 през връх Върпела (Велосегмент 103). Всички маршрути от “ВелоЕрул” са част от проекта “MTB 4 T-RUN”, реализиран от Трънско туристическо дружество в края на лятото на 2019 г.

Веломаршрут 101 от „ВелоЕрул“

Коментари

Оставете своя коментар към статията

You must be logged in to post a comment.

google