Веломаршрут 101 от „ВелоЕрул“ – малък кръг

0

Дължина: 19 км Времетраене: 3:30 ч.
Изкачване/спускане: 670/670 м Трудност: трудно
Терен: смесен Маркировка: синя/червена – 101, 103, 104
Малкият кръг на Веломаршрут 101 е по-къс, но по-техничен от трасето на пълния кръг. Разликата е, че се отбива от главните поддържани пътища (макар някои от тях да са черни) и минава по Сегмент 103. Там преминава през места с по-рязки изкачвания и спускания. Към края на маршрута също се излиза от основното трасе по Сегмент 104.

Накратко, Веломаршрут 101 е част от големия кръгов маршрут “ВелоЕрул”, който обикаля селата по красивите склонове и полите на Ерулска планина в Трънския регион. Движи се по приятни горски пътеки и просторни равнини, като открива прекрасни обзорни гледки. Редува изкачвания и спускания по черни и асфалтови пътища и горски пътеки. Тръгва от село Глоговица и се отбива преди село Ерул към връх Върпела. След това слиза към село Велиново и се връща отново в Глоговица. Общото изкачване и спускане е 610 м.

За начало и край на Веломаршрут 101 може да се избере всяка една точка по него, тъй като е кръгов. В този GPS трак ще вземем като условно начало разклона за село Велиново непосредствено преди село Глоговица. До тук се стига по хубави асфалтови пътища и от град Трън и от село Филиповци. Трасето е с висока степен на трудност, като има някои по-технични участъци освен физическото натоварване при изкачванията. В долната му част има няколко места с много стръмно спускане по песъчлив път, където трябва да се кара много внимателно, а ако сте несигурни, дори е по-добре да се слезе от колелото за 100-200 метра. По-голямата част от маршрута минава през горски участъци и е сенчесто, а вода има на няколко места. Друго важно, което трябва да имате предвид, е, че по Сегмент 103 има интензивен лов по време на ловния сезон между 1-ви октомври и 15-и януари. Ако възнамерявате да карате в този промеждутък, по-добре изберете големия кръг през Ерул и Милкьовци.

Маркировката е отлична. Първоначално е синя с номерация 101. След това се отклонява по червена с номерация 103. Третата част отново се слива с пълния кръг и следва синя маркировка 101. Съвсем в края пак се отклонява, този път по синя 104. Освен тези основни разклони, които ще отбележа в статията, има много други и няма да описвам всички, защото може да по-скоро да ви объркам. Затова може да ползвате GPS трака за всеки случай.

По маршрута
Тръгваме в посока центъра на село Глоговица по асфалтов път. До село Ерул, Веломаршрут 101 се движи заедно с Веломаршрут 102 и споделят една маркировка. След малко повече от половин километър пътят се разклонява, като тук поемаме наляво. Започва леко изкачване и след известно време асфалта преминава в черен път. Първите разклонения продължаваме направо, след което излизаме на обширна ливада. В нейния край има разклон, където следваме левия път. Влизаме отново в гората за по-дълго, като от време на време минаваме през някоя поляна.

След по-малко от 4 км отново се качваме на изоставен асфалтов път. Не след дълго започват да се откриват невероятни панорамни гледки в северна и източна посока. Започваме да се оглеждаме за отклонението вляво за Сегмент 103. Тръгваме вече по червената маркировка с номер 103. Първоначално черният път преминава през просторни поляни с великолепни гледки във всички посоки. Първите няколкостотин метра са по равен участък. Следва леко изкачване към връх Върпела, където се влиза в гората. Оттук започва спускане, като на няколко места минава през още панорамни поляни. Тук са и по-трудните участъци от трасето.

Голямото спускане свършва на главния път между селата Милкьовци и Велиново, където червената маркировка свършва и отново трябва да следваме синята с номер 101. По нея достигаме до Велиново с лек наклон надолу. Накрая на централния площад на селото завиваме наляво по асфалтовия път към село Глоговица. Оттук започва леко изкачване за около километър, след което се оглеждаме за черен път, по който се отделя синя маркировка с номерация 104. Тук се редуват изкачвания и спускания изцяло през гората. Оглеждаме се при разклоните за отклонение на маркировката вдясно, за да може да излезем почти в края на основния Веломаршрут 101. Но, спокойно, дори да го пропуснем, излизаме в село Глоговица на пътищата, по които сме минали в началото.

Отново сме при началната точка и ако все още имаме сили и желание, може спокойно да направим и Веломаршрут 102. А може да завъртим отново Веломаршрут 101, но да минем по пълния кръг през селата Ерул и Милкьовци. Всички маршрути от “ВелоЕрул” са част от проекта “MTB 4 T-RUN”, реализиран от Трънско туристическо дружество в края на лятото на 2019 г.

Веломаршрут 101 от „ВелоЕрул“ – малък кръг

Коментари

Оставете своя коментар към статията

You must be logged in to post a comment.

google