с. Ломница – вр. Руй

0

Дължина: 7 км Времетраене: 3:00 ч.
Денивелация: 970 м (736 м – 1706 м) Трудност: средно
Маршрутът за изкачване на връх Руй (1706 м) от село Ломница е един от най-популярните за достигане на първенеца на едноименната планина, поради близостта си до Ждрелото на река Ерма (около 2 км). Може да се каже, че е най-лекият от трите варианта, с леко предимство пред този от село Забел. Лятото е сравнително прохладно и се радваме на приятна тиха разходка сред гората. А върхът е панорамен и открива много красоти.

До село Ломница се стига спокойно с автомобил по асфалтов път от град Трън, както и по пешеходен туристически маршрут от село Банкя. Изкачване на връх Руй от тук е сравнително леко до излизането от гората след хижа Руй, след което става по-стръмно, но е само изморително – напълно безопасно е. Маркировката е червена и е добра поддържана. Има много пресичащи се дърварски пътища, затова е добре да следите внимателно основния път. Той е видимо по-широк от спомагателните пътища за извозване на дървесина. Като цяло е лесно за ориентиране. Важно е да знаем, че първите около 5 км (~1:30 часа, почти до хижа Руй) се движим покрай река и тя може да ни служи за ориентир.

Чешма по маршрута има само на хижа Руй, но като цяло има доста потоци ако нещо го закъсате. Чешмата е в двора и е достъпна, но хижата работи рядко, ако смятате да я използвате за хапване. Основно при заявка на големи групи. Преходът до нея е на сянка, след нея още известно време се върви в гора и едва последните 30-40 мин са на открито. Теренът е все почвен – до хижата е черен път, а след това е пътека. Добре е да се има предвид, че пролетта в началото на прехода може да е доста кално. Опасни участъци няма. Имайте предвид, че връх Руй е граничен и трябва да предупредите граничните, че ще го изкачвате.

От Ломница до хижа Руй
Тръгваме от центъра на село Ломница, който можем да познаем по уширение с една ръждясала спирка и след него трафопост и чешма. На първия разклон завиваме наляво и така само направо докато маршрутът тръгне по черните горски пътища. Оглеждаме се за табелите в селото, които указват посоката. След навлизането в гората внимаваме да следваме широкия дърварски път и гледаме да не хванем някой от ръкавите, излизащи от него, защото ако се улисаме, може по инерция да тръгнем по някой.

Засега реката ни се пада от дясната страна. След около половин час (1.5-2 км) я прекосяваме и до края на долината ни е отляво. Около час и половина след началото (~5 км) на прехода започваме да се отделяме от долината на реката и малко след това трябва да внимаваме на един разклон. Може би той е най-подвеждащ от всички по маршрута, защото направо продължава пътят към връх Ракитски камък (1456 м), а 180 градуса наляво е нашият път за връх Руй. Много лесно може да продължите направо, ако сте се улисали в мисли/разговори.

До 15 минути сме на хижа Руй. Пътеката минава от дясната страна на хижата (има табели), а ако дворът е отворен, може и през него. Там е единствената чешма по маршрута. Важно е да не продължите по черния път от хижа Руй за село Забел, защото ще заобиколите доста.

До връх Руй
Оттук насетне сме по горска пътека. Още половин час през гората и постепенно излизаме на открито в подножието на връх Руй. Наклонът започва да се увеличава и не след дълго идва най-тежката част. Изкачването е стръмно и доста задъхващо, но все пак не крие никакви опасности. Преходът от хижа Руй до връх Руй е малко повече от час. Отгоре се открива 360-градусова панорама към България и Сърбия.

Оттук има няколко възможности за продължение ако решим да не се връщаме в село Ломница. Единият вариант е да слезем от Руй до село Забел, който е по-щадящ за коленете. Другата възможност е слизане до село Зелениград, което е доста по-стръмно, но все пак безопасно.

с. Ломница – вр. Руй

Коментари

Оставете своя коментар към статията

You must be logged in to post a comment.

google