с. Горочевци – вр. Големи връх (Ерулска планина)

0

Дължина: 6.5 км Времетраене: 2:45 ч.
Денивелация: 577 м (904 м – 1481 м) Трудност: средно
Големи връх в Ерулска планина е един от най-обзорните върхове в Краище. Маршрутът за изкачването му от село Горочевци е по-дългата от двете части на маршрут “Големи връх”, изграден от Трънско туристическо дружество, който стига до Ерулския манастир “Света Троица” край село Ерул.

До село Горочевци се стига по асфалтов път, който ерозира в последните години заради дърводобива в региона. Въпреки това няма никакви проблеми за достигане с какъвто и да е автомобил. Ще обърнем внимание на нещо, което би могло да е важно за някои. В началото маршрутът минава през няколко къщи на махала Ракитов дол, като в една от тях живее възрастна жена с няколко кучета. Все малки породи са, не хапят, но доста джафкат, което може да е притеснително за хора, които се страхуват. Пътят е черен, но лесно проходим за почти всякакъв автомобил, затова ако решите, може да се качите с кола над махалата и да тръгнете от там.

Маршрутът до Големи връх е технически лесен. През по-голямата част се върви по черни пътища, има една горска пътека и само финалното изкачване е по пресечен каменист терен. През останалото време наклонът не е много голям, като само на едно място за половин час ще се задъхаме повече. Пътищата са широки и можем да кажем, че почти през цялото време се върви на открито. Вода има само в началото на прехода, в един отворен двор на последните къщи в махалата. В летните жеги е хубаво да се запасите, защото изкачването е горещо. Маркировката е много добра, като само на разклона за последното изкачване табелата е паднала и маркировката беше по-нарядко. Може да заредите GPS трак за всеки случай.

Изкачване на Големи връх
Тръгваме от разклона за село Горочевци по черния път в обратна посока на селото към Ерулска планина (в посока селото е Еловишка). Почти веднага вдясно има разклон с мост, на който завиваме вдясно и пътят се вие нагоре през махалата. Тук някъде е къщата с кучетата, която споменахме, а веднага след нея е отвореният двор с единствената вода по маршрута. Следваме пътя и около половин час след началото той клони леко вдясно, като направо има по-неясен (поне засега) път, по който сме ние. Има табела, която добре указва посоката, а и маркировката е добра тук. След това пътят завива надясно и започва едно уморително изкачване с по-голям наклон.

Близо половин час се изкачваме, докато наклонът свършва най-накрая. След това имаме кратък прав участък, по който да си починем и пак наклон, но този път чувствително по-малък. Двайсетина минути по-късно пътят ни се влива в още по-широк дърварски път. Вървим по него двайсетина минути и след едно леко изкачване в гора, стигаме до разклон. Пътища тръгват направо и надясно, но ние трябва да излезем от тях вляво, където се вижда Големи връх. Има табела. Ще споменем, че тук вдясно от пътя иззад първите дървета има заслон, където може да се почине и хапне.

Пътеката тръгва леко надолу и навлиза в гората, след което излизаме от нея и започваме едно спускане до подножието на Големи връх по появил се от нищото черен път. Отнема горе-долу половин час от разклона със заслона. Точно когато сме в най-ниската точка, трябва да се отклоним вдясно от черния път. Важно е да не се пропусне разклона! Тук леко се подхожда по откритата част за изкачването на върха. Постепенно пътеката завива наляво, като търси хребета. Има една много кратка горичка и от другата страна продължаваме за още малко. Общо самото изкачване отнема малко повече от половин час.

На върха и след това
Хубаво е да изберете ясен ден за изкачване на Големи връх, защото гледката си заслужава, ще се уверите, като разгледате галерията със снимки. Няма да изброяваме колко и кои планини се виждат, защото са десетки и в България, и в Сърбия. Заслужава си да поседнете и да забравите за всичко останало.

След изкачването си трябва слизане и имате няколко варианта за това. Ако не трябва да се връщате обратно към Горочевци, може да продължите по червената маркировка от Големи връх към Ерулския манастир. Ако все пак изберете да се върнете по същия маршрут, може да изкачите първенеца на Еловишка планина връх Плоча от село Горочевци.

с. Горочевци – вр. Големи връх (Ерулска планина)

Коментари

Оставете своя коментар към статията

You must be logged in to post a comment.

google